torek, 14. december 2010

Émilienne MORRUZZI: Yemaya: glasbeno potovanje v Latinsko Ameriko; Najlepše uspavanke sveta

Leto izida: 2010
Založba: OKA, otroška knjiga
COBISS.SI-ID: 249716736; 252018432

Glasba je pomembna kulturna prvina, ki opredeljuje posameznika in narode. V tem duhu nam založba OKA ponuja že drugo iz serije glasbenih potovanj (prva knjiga, 2009: Dalaka: glasbeno potovanje v Zahodno Afriko; obe v prevodu Irme Toman). Preprosta slikanica vsebuje otroške ljudske pesmice v španščini in francoščini, kratko predstavitev dežel Latinske Amerike ter opise značilnih glasbil tega kontinenta. Ilustratorka Laura Guéry slikovito predstavlja vsakdanje življenje otrok ter kulturne in naravne značilnosti teh dežel. Knjigi je priložena zgoščenka z glasbenimi izvedbami pesmic, ki so v knjigi, ter knjižico s slovenskimi prevodi teh pesmic.

Če smo o prvih dveh glasbenih popotovanjih rekli, da sta oblikovani v preprosti a navdušujoči slikanici, ki jima morda manjka malo podatkovne urejenosti, pa lahko knjigo Najlepše uspavanke sveta (prevedla Ana Marija Toman), ki sicer formalno ne sodi k isti zbirki, po svoji naravnanosti pa vsekakor, uvrstimo v sam vrh izdaj leta 2010. Knjiga je po svoji podatkovni urejenosti spodbuden vir informacij o deželah in kulturi nekaterih narodov v Afriki, Latinski Ameriki, slovanski Evropi in vzhodni Aziji. Je tudi slikanica z izjemnimi ilustracijami več avtorjev, ki vsak iz svojih kulturnih korenin razkriva dušo etnične skupine. Ob prevedenem besedilu vsake uspavanke je tudi besedilo v izvirnem jeziku in pisavi. Izjemno kvalitetna sta tudi izvedba in posnetek uspavank na priloženi zgoščenki. Izbor uspavank in knjiga kot celota razkrivajo poleg pričakovanega nežnega odnosa med otrokom in materjo tudi druge nianse odnosov, ki se na poti od naroda do naroda lahko precej razlikujejo in v določenih okoliščinah izpostavijo celo pretresljivo resničnost.

Glasbene prvine, ki jih naši otroci srečujejo skoraj na vsakem koraku v preobleki zabavne ali tržne scene, se v vseh treh knjigah predstavljajo v sicer sodobni likovni in akustični odličnosti, a z avtentičnim rojstnim listom in s svojim naravnim okoljem, ter dajejo spodbudo za nadaljnje zanimanje in sprejemanje drugih kultur.
(Vojko Zadravec)

Ni komentarjev: