sreda, 01. december 2010

Stanley COREN: Pasja inteligenca

Leto izida: 2010
Založba: Debora
COBISS-ID: 251745280

Povzetek:
Po stari indijanski legendi je bil pes ob stvarniku že pred nastankom sveta. D. Adams je v svojem delu nakazal, da je človek najbrž šele tretje bitje po inteligenci na našem planetu. Pes že tisočletja poskuša stopiti v stik z nami, zato bi lahko sklepali, da je na tej lestvici razporejen blizu nas.
Avtor knjige v uvodnih poglavjih poda nekaj novih spoznanj o razvoju tega čudovitega bitja. Skozi ljudske legende in verske zgodbe spoznamo prve poglede na pasje mišljenje. Pove nam, da je že Aristotel jasnovidno napovedal darvinizem, kako je Descartesova zabloda omogočila mučenje živali in kakšne težave imajo behavioristi s pojasnjevanjem vedenja živali.
V jedru knjige so predstavljena zadnja spoznanja o pasjem mišljenju. Izvemo, kaj inteligenca sploh je, spoznamo vrste inteligence in kako se kaže v pasjem vedenju. V poglavju o jezikovni inteligenci najdemo tabelo besed, ki bi jih psi lahko razumeli, seznam glasov s katerimi se oglašajo in seznam znakov, ki nam jih posredujejo s telesom. Ali lahko govorimo o pasjem jeziku? V poglavjih o nagonski, delovni in prilagoditveni inteligenci so podani seznami, s katerimi si bomo pomagali, ko bomo izbirali potenciale svojega bodočega psa. Ni vsak pes za vsak namen in vsakogar.
Obnašanje psa je odvisno tudi od osebnostnih dejavnikov, dednega zapisa in zgodnjih psičkovih izkušenj. Osebnostni test poslušnosti vam bo pokazal, kaj lahko pričakujete od mladega psa. Če ne gre vse tako, kot ste pričakovali, lahko s programom dela za življenje spremenite odnos s svojim težavnim psom.
Ali res želite pametnega psa? Ali se zavedate, kaj to pomeni? Kakšno je življenje z ne preveč pametnim psom in kaj prinaša starost?
Psiholog dr. Stanley Coren je tudi pasji psiholog. Prvi je, ki nam znanstveno odgovarja na vprašanja o mentalnem življenju psov. Pri nas so izdane že štiri njegove knjige, peta (Zakaj moj pes ravna tako?) bo do konca leta zaokrožila zbirko njegovih priročnikov za lastnike in skrbnike psov.

Ni komentarjev: